Haccın bir kimseye farz olabilmesi için bazı temel şartlar vardır.
Bu şartların birincisi Müslüman olmaktır. Müslüman olmadan önce hac farizesini yerine getirmek mümkün değildir.
Haccın İkinci şartı ise sorumluluğun bilincinde olmak yani akıllı olmaktır. Kişi zihinsel özürlü ise bu özrü geçtiğinde hac onun sorumluluğunda olur.
Haccın üçüncü şartı buluğa ermiş olmaktır. Çocuk eğer buluğa ermeden önce hac yaparsa sevabı anne ve babaya yazılır ve o çocuk buluğa erdikten sonra yine hac onun sorumluluğundadır.
Haccın dördürcü şartı özgün olmaktır. Eğer kişi özgür değilse onun haccı ancak nafile ibadet olur. Bu kimse yeniden özgürlüğüne, hürriyetine kavuşursa yeniden hac yapması gerekir.
Haccın beşinci şartı ekonomik yönden hac ibadetini yerine getirebilecek özgürlüğe sahip olmaktır. Peygamber efendimiz bu ekonomik yönden gücü yetebilmeye ilişkin bir soruya "Azık ve binit" olarak cevap vermiştir.
Azık kelimesinden kimsenin kendi azığına sahip olması yani hacca gidip gelme esnasında barınmasına, yeme ve içmesine yetecek kadar paraya sahip olmaı anlaşılmalıdır.
Binit ise yol parasının bulunmasıdır. Bu şart özellikle Mekke dışından hac ibadetini yerine getirmek için gelen müslümanlar için geçerlidir. Mekke'ye geldiğinde Arafat, Müzdelife ve Mina'ya ulaşabilme, gerekli mesken ihtiyacını giderebilme ve yeme içmesini sağlayabilme özelliklerine sahipse o kimse bu şartı yerine getirebiliyor demektir.
Haccın altıncı şartı ise sağlıklı olmak, hac ibadetini yerine getirebilecek biçimde şağlık açısından özrü bulunmamasıdır. Felçli, özürlü, kötürüm kimselere hac farz değildir.
Hac ile ilgili diğer farzlara yazımızın ikinci bölümünde değineceğiz.
2 Aralık 2007 Pazar
Hac Kimlere Farzdır?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder