24 Aralık 2007 Pazartesi

Hac yaşı küçülüyor!.. Hacılar gençleşiyor...

Hacca gitmek isteyenlerin yaş ortalaması ekonomik gelişmelerle birlikte gençleşmeye devam ediyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hacıların yaş ortalamasının 45 yaşlara inmesi gerektiğini söyledi.


Hacıya giden vatandaşlarımızın yaş ortalamasının daha da düşmesi beraberinde sağlık sorunlarının da azalacağı gerçeğini ortaya koyuyor. Bu yıl hacda 120 Türk vatandaşımızın da öldüğünü göz önüne aldığımızda hacıların gençleşmesi bu konuda yaşanan sıkıntıların ve ölüm sayısının da azalmasını sağlayacaktır. Hacca gidenlerin hacca gidebilmek için kronik hastalıklarını bile gizlediklerini ifade eden Bardakoğlu, yaşlı ve hasta hacı vatandaş sayımızın daha da düşmesi gerektiğine işaret etti.

19 Aralık 2007 Çarşamba

profile

Technorati Profile

6 Aralık 2007 Perşembe

Hac Kimlere Farzdır? - 2

Haccın yedinci farzı kişinin yol güvenliğinin bulunmasıdır. Eğer kişinin Mekke şehrine ulaşımı konusunda savaş, terör gibi bir engel varsa hac o kişinin üzerine farz olmaz.

Haccın sekizinci farzı müslüman olmalan toplumlarda müslümanın haccın farz olduğunu bilmesidir. Eğer kişi haccın farz olduğunu sonradan öğrenirse hac ona farz olur. Ancak haccın farz olmasını bilmesi ancak müslüman olmayan toplumlarda geçerlidir. Haccın farz olduğunu bilmemek müslüman toplumlarda bir mazaret sayılmaz.

Haccın dokuzunucu şartı zamandır. Haccın kendisine farz olabilmesi için kişinin sağlık, zenginlik gibi diğer şartları hac zamanı geldiğinde yerine getiriyor olması gerekir. Haccın şartlarını hac vaktinden evvel yerine getiriyor olup hac mevsiminde yerine getiremiyor oluşu o kimseye haccı farz kılmaz. Ancak hac vaktinde bu şartları yerine getiren bir kimse daha sonra hac farzlarından birini getirmese bile hac borcu ona baki kalır.

Haccın onuncu şartı kadınların namus, can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu şart hanefi ve hanbeli mezheplerine göre kadınların hacca gidebilmeleri için yanlarında mahremlerinin bulunmasını gerektirir. Mahremden kasıt kendilerine evlenmeleri sonsuza kadar yasaklanmış dayı, erkek kardeş, baba ve oğul gibi akrabalarıdır. Şafii mezhebine göre yanında mahremi olmaması farz olması için bir şart değildir.

Haccın onbirinci şartı eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süresini doldurmuş olmaları gerekmesidir. Âdet gören kadınlar için bu süre üç adet görme süresi , âdetten kesilmiş veya âdet görmeyen kadınların iddeti üç ay,eşi ölen kadınların iddet süresi dört ay on
gündür.

Bir kimsenin üzerine haccın farz olabilmesi için saymış olduğumuz bu şartların hepsini yerine getiriyor olması gerekmektedir. Bu şartların bir tanesini bile yerine getiremeyen birisini üzerine hac farz olmaz. Öte yandan bu şartları yerine getirmiş bir kimse daha sonra bu şartları daha sonra sağlayamaz hale gelse bile hac borcu kalır.

2 Aralık 2007 Pazar

Hac Kimlere Farzdır?

Haccın bir kimseye farz olabilmesi için bazı temel şartlar vardır.

Bu şartların birincisi Müslüman olmaktır. Müslüman olmadan önce hac farizesini yerine getirmek mümkün değildir.

Haccın İkinci şartı ise sorumluluğun bilincinde olmak yani akıllı olmaktır. Kişi zihinsel özürlü ise bu özrü geçtiğinde hac onun sorumluluğunda olur.

Haccın üçüncü şartı buluğa ermiş olmaktır. Çocuk eğer buluğa ermeden önce hac yaparsa sevabı anne ve babaya yazılır ve o çocuk buluğa erdikten sonra yine hac onun sorumluluğundadır.

Haccın dördürcü şartı özgün olmaktır. Eğer kişi özgür değilse onun haccı ancak nafile ibadet olur. Bu kimse yeniden özgürlüğüne, hürriyetine kavuşursa yeniden hac yapması gerekir.

Haccın beşinci şartı ekonomik yönden hac ibadetini yerine getirebilecek özgürlüğe sahip olmaktır. Peygamber efendimiz bu ekonomik yönden gücü yetebilmeye ilişkin bir soruya "Azık ve binit" olarak cevap vermiştir.
Azık kelimesinden kimsenin kendi azığına sahip olması yani hacca gidip gelme esnasında barınmasına, yeme ve içmesine yetecek kadar paraya sahip olmaı anlaşılmalıdır.
Binit ise yol parasının bulunmasıdır. Bu şart özellikle Mekke dışından hac ibadetini yerine getirmek için gelen müslümanlar için geçerlidir. Mekke'ye geldiğinde Arafat, Müzdelife ve Mina'ya ulaşabilme, gerekli mesken ihtiyacını giderebilme ve yeme içmesini sağlayabilme özelliklerine sahipse o kimse bu şartı yerine getirebiliyor demektir.

Haccın altıncı şartı ise sağlıklı olmak, hac ibadetini yerine getirebilecek biçimde şağlık açısından özrü bulunmamasıdır. Felçli, özürlü, kötürüm kimselere hac farz değildir.

Hac ile ilgili diğer farzlara yazımızın ikinci bölümünde değineceğiz.

1 Aralık 2007 Cumartesi

Hac - İlk hac ne zaman yapılmıştır?

Hac müslümanlara Al-i İmran suresinin 97 ayetinde belirtildiği üzere farz kılınmıştır.
Hac ile ilgili ayet:

"Orada apaçık ayetler (ve) İbrahim'in makamı vardır. Kim oraya girerse o güvenliktedir. Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev'i haccetmesi Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır. Kim de inkar ederse, şüphesiz, Allah alemlere karşı muhtaç olmayandır."

Hicretin 9.yılında inen bu ayetten sonra 10.yılında Hz.Peygamber Hz.Ebubekir'i hac emiri olarak görevlendirmiş, ve bu yıl yüzbini aşan müslümanlarla beraber hac ilk defa yapılmıştır.