6 Aralık 2007 Perşembe

Hac Kimlere Farzdır? - 2

Haccın yedinci farzı kişinin yol güvenliğinin bulunmasıdır. Eğer kişinin Mekke şehrine ulaşımı konusunda savaş, terör gibi bir engel varsa hac o kişinin üzerine farz olmaz.

Haccın sekizinci farzı müslüman olmalan toplumlarda müslümanın haccın farz olduğunu bilmesidir. Eğer kişi haccın farz olduğunu sonradan öğrenirse hac ona farz olur. Ancak haccın farz olmasını bilmesi ancak müslüman olmayan toplumlarda geçerlidir. Haccın farz olduğunu bilmemek müslüman toplumlarda bir mazaret sayılmaz.

Haccın dokuzunucu şartı zamandır. Haccın kendisine farz olabilmesi için kişinin sağlık, zenginlik gibi diğer şartları hac zamanı geldiğinde yerine getiriyor olması gerekir. Haccın şartlarını hac vaktinden evvel yerine getiriyor olup hac mevsiminde yerine getiremiyor oluşu o kimseye haccı farz kılmaz. Ancak hac vaktinde bu şartları yerine getiren bir kimse daha sonra hac farzlarından birini getirmese bile hac borcu ona baki kalır.

Haccın onuncu şartı kadınların namus, can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu şart hanefi ve hanbeli mezheplerine göre kadınların hacca gidebilmeleri için yanlarında mahremlerinin bulunmasını gerektirir. Mahremden kasıt kendilerine evlenmeleri sonsuza kadar yasaklanmış dayı, erkek kardeş, baba ve oğul gibi akrabalarıdır. Şafii mezhebine göre yanında mahremi olmaması farz olması için bir şart değildir.

Haccın onbirinci şartı eşi ölmüş veya boşanmış kadınların iddet süresini doldurmuş olmaları gerekmesidir. Âdet gören kadınlar için bu süre üç adet görme süresi , âdetten kesilmiş veya âdet görmeyen kadınların iddeti üç ay,eşi ölen kadınların iddet süresi dört ay on
gündür.

Bir kimsenin üzerine haccın farz olabilmesi için saymış olduğumuz bu şartların hepsini yerine getiriyor olması gerekmektedir. Bu şartların bir tanesini bile yerine getiremeyen birisini üzerine hac farz olmaz. Öte yandan bu şartları yerine getirmiş bir kimse daha sonra bu şartları daha sonra sağlayamaz hale gelse bile hac borcu kalır.

Hiç yorum yok: